Was de kalkoen grondig. en kruid hem van binnen en van buiten met zout en
peper.
Spoel een passende katoenen doek in koud water uit en leg hem druipnat op
de bodem van de ovenbraadslee.
Leg de kalkoen erop en bind de poten met slagersgaren aan elkaar.
(Vul de kalkoen zo nodig op met blokjes appel).
Bestrijk de huid met 40 gr vloeibare boter.
Verdeel de kruiden grof over de kalkoen en druk ze licht aan.
Wikkel de kalkoen in de doek en braad hem op de onderste richel in een op
200°C voorverwarmde oven in 3 uur gaar.
Giet na 1 uur 3/4 liter water over de doek.
Neem de kalkoen na 2,5 uur uit de oven, verwijder de doek en de kruiden en
giet het kookvocht door een zeef in een pan.
Laat (zo nodig tot 1/2 liter inkoken.
Braad de kalkoen nogmaals 30 minuten bij 200°C op de onderste
richel.
Neem hem daarna uit de braadslee, leg hem op een schotel en houd hem in de
uitgeschakelde oven warm.
Verwijder de braadresten met een kwast en met de sherry van de braadslee
en voeg dit aan de saus toe.
Voeg de crème fraîche en de slagroom toe en breng de saus aan
de kook.
Maak een roux van de boter en de bloem, vermeng deze met de saus en laat
het geheel ± 5 minuten doorkoken.
Breng op smaak met peper en zout en serveer de saus bij de kalkoen.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |